keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Susipolitiikkaa somessa ja muuallakin

 Nyt kun on päässyt pahimman surun ylitse niin ajattelin riipaista muutaman rivin tämän maan suurpetopolittikasta, pääosin susipolitiikkaan keskittyen.

 Tällä hetkellähän tilanne on se että susien kannanhoidollisten lupien määräksi vuodelle 2016 on suunniteltu 39 kappaletta. Luparuljanssi on nyt lausuntokierroksella ja luonnonsuojelujärjestöt huutavat suurinpiirtein kilpaa ettei lupia voi myöntää tuota määrää.
Seurataan tilannetta ja katsellaan mihin lopputulemaan MMM herrat asiassa päätyy.

 Mielenkiintoisia ulostuloja asiasta on ollut monia, yksi parhaimistoon sijoittuva on tämä Luonnonsuojeluliitto Tapiolan juttu. Ja voin olla täysin varma että kyseinen yhdistys valittaa jälleen mahdollisista luvista hallinto-oikeuteen ja "myy" osakkuuksia valituksiin kuten tämän vuoden alussa kävi!
 Luontoliitto susiryhmineen tyrmää täsyin kannanhoidollisen metsästyksen, kun taas luonnonsuojeluliiton asiantuntijat muistavat mainita jokaisessa uutisessa salametsästyksen.

Itse olen seurannut tätä suskeskustelua jo yli viisi vuotta, alkuun hieman vähemmän ja ajanoloon aika tiivisti. Yhdessä vaiheessa minua alkoi tympimään ne jatkuvat uutiset siitä miten susi / sudet ovat tappaneet / raadelleet / repineet koiria ja aloin miettimään kuinka nämä uutiset saisi vielä hieman enemmän näkyvyyttä ja herättäisi keskustelua. Joten pienen mietintähetken jälkeen aloin vääntämään karttaa noiden uutisten perusteella. Kyseinen kartta alkoi sitten levitä tuolla "somessa" ja muuallakin jonka jälkeen alkoi satelemaan ilmoituksia koiransa menettäneiltä ihmisiltä ja pyyntöjä voisiko tapauksen laittaa kartalle. Tämä kyseisen kartan saama julkisuus ja mielenkiinto sitä kohtaan yllätti täysin.
Ensimmäinen yhteydenotto silloisen riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen puolelta tuli vuoden 2013 alkutalvesta ja siitä on tekstiä täällä.
Alussa kartan paikkansapitävyys tyrmättiin täysin noissa susimyönteisissä piireissä, mutta nyttemmin osa on alkanut pitää karttaa aika luotettavana. Johtuneeko se tästä tutkimuksesta jossa myös kartasta on juttua.

Ihminen on kekseliäs ja niin oli tämäkin henkilö joka keksi yhdistää kaksi "palvelua" samalle kartalle.
Eli kyseessä on tuon "vahinkokartan" ja pantasusien paikkatietoa jakavan kartan ydistäminen samalle googlepohjaiselle kartalle. Tuossa kartassa näkee liu'uttamalla aikajanaa pannoitettujen susien liikkeet +-5km tarkkuudella mikäli paikkatieto tallentuu tuonne riista.fi sivuston karttaan ja nuo vahinkopaikat +-2km tarkkuudella.

Poronhoitoalueella tuntuu susijahti käyneen mallikkaasti ainakin tämän uutisen mukaan!

Ei muuta kuin kuumia piippuja ja tarkkoja laukauksia sinne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti